Išplėstinė paieška
 
 
 
Pradžia>Ekologija>Ekologinių produktų gamintojai ir vartotojai
   
   
   
naudingas 0 / nenaudingas 0

Ekologinių produktų gamintojai ir vartotojai

  
 
 
12345678910
Aprašymas

Ekologinės gyvulininkystės pagrindai. Įvadas. Ekologinė gamyba. Ekologiškų produktų naudojimas. Ekologiškų prekių pasirinkimas. Kas mums svarbu: pakuotė ar kokybė? Išvados.

Ištrauka

Po Nepriklausomybės atkūrimo, Lietuvos žemės ūkio politikoje iškelti tokie tikslai, kaip įvykdyti žemės reformas, privatizuoti kolūkių bei tarybinių ūkių turtą ir sukurti naują kainų bei pajamų palaikymo sistemą. Kitaip tariant, žemės ūkio politika siekia sukurti naujesnę, orientuotą žemės ūkio rinką, konkurentabilią, tarptautinio lygio žemės ūkio ir maisto pramonės sektorius Lietuvoje. Lietuvai integruojantis į Europos Sąjungą, iškyla būtinybė gaminti ne tik konkurencingus, paklausius rinkoje žemės ūkio ir maisto produktus, bet ir pasiekti, kad ūkininkavimo metodai būtų ekonomikai naudingi, saugantys aplinką bei socialiai priimtini. Taigi, reikia kompleksiškai spręsti ekonominius, ekologinius bei socialinius klausimus. Šiuo požiūriu viena perspektyviausių ūkininkavimo sistemų yra ekologinis žemės ūkis. Tai ūkininkavimo sistema, grindžiama natūraliais biologiniais procesais ir medžiagomis, užtikrinant švarų ūkininkavimą, aukštos kokybės žemės ūkio ir maisto produktų gamybą. Lietuvos ekologinio žemės ūkio plėtra prasidėjo sudėtingu šaliai periodu, kuomet tuo pačiu metu vyko daugelis ūkio reformų, praktiškai daugiau stabdančių nei skatinančių bet kokią ūkinę veiklą. Be to, iki Nepriklausomybės atkūrimo, šalies žemės ūkio ir maisto produktų gamintojai nebuvo orientuoti į rinką ar vartotoją, kas neskatino jų domėtis rinkodaros svarba ir pritaikymu gaminių realizavime. Todėl atkūrus Nepriklausomybę, tiek įprastinio, tiek ekologinio ūkininkavimo žemės ūkio ir maisto produktų gamintojai bei perdirbėjai susidūrė su rinkodaros žinių trūkumu.
Alytaus rajone apklausėme trijų amžiaus grupių žmones:
Bandysim išsiaiškinti:
1) Kur daugiausia randa ekologiškų produktų?
2) Ar sunkiai juos randa?
3) Ar teikia reikšmę produkto pakuotei?

Ekologinė gamyba – tai ūkininkavimo sistema, užtikrinanti aukštos kokybės žemės ūkio produktų gamybą be sintetinių trąšų, pesticidų ir kitų techninių medžiagų. Žemė gerinama organinėmis trąšomis, taikoma sėjomaina, su ligomis ir kenkėjais kovojama biologinėmis priemonėmis. Vystant augalininkystę, siekiama išlaikyti rūšių įvairovę ir ekologinį balansą aplinkoje, taip mažinant kenkėjų ir ligų protrūkius. Vystant gyvulininkystę, svarbiausia yra atsižvelgti į gyvulių laikymo sąlygas ir šėrimo aspektus, ypatingą dėmesį skiriant gyvulių aprūpinimui pakankamai geros kokybės ekologiškų pašarų kiekiu bei tinkamai veterinarinei priežiūrai. Siekiant harmoningo ryšio tarp augalininkystės ir gyvulininkystės, labai svarbu rasti tinkamą santykį tarp ūkyje išaugintų pašarų ir laikomo gyvulių skaičiaus. Nenuostabu, kad ekologinio ūkio derlius yra gerokai mažesnis negu tradicinio, o produkcija kainuoja brangiau.
Europos Sąjungos Bendroji žemės ūkio politika vis labiau orientuojama į ekologinį ūkininkavimą. Šis ūkininkavimo būdas sparčiai plinta ir Lietuvoje. Prognozuojama, kad padidėjus gamybos apimtims, padidės ekologiškų produktų asortimentas, atsivers puikios galimybės eksportuoti šiuos Vakarų Europos valstybėse ypač paklausius produktus, o ekologinė gamyba taps vienu iš alternatyvių darbo vietų kūrimo Lietuvos kaime šaltinių.
Sertifikuotų ekologinių ūkių skaičius ir plotas Lietuvoje didėja (1 pav.). Itin ženklus ekologinės gamybos padidėjimas pastebimas 2003 m. Jau yra daugiau negu 700 ekologinių ūkių, o žemės plotas, kuriame ekologiškai ūkininkaujama, siekia 24 000 ha. Sertifikuotų ekologinių ūkių plotas sudaro apie 0,7 % bendro Lietuvos žemės ūkio naudmenų ploto. Ekologiniai ūkiai, kaip ir tradiciniai, daugiausia - mišrios gamybos.
Apie 40% žemių sudaro žalienos ir pūdymai. 24% ploto auginami varpiniai ir ankštiniai javai, daugiau kaip 10 %– grikiai. Pernai ypač padidėjo ekologiškų grikių plotai. Ekologiškų bulvių ir daržovių plotai sudaro 1,5 %. ekologinės gamybos žemėnaudos, uogynai – 1,0 %, sodai – 1,5 %. Pernai pradėta vystyti ekologinė žuvininkystė. Išauginama vis daugiau ir įvairesnės ekologinės žemės ūkio produkcijos. Ūkininkai augina ekologiškus javus, vaisius, daržoves, daigina grūdus, verda uogienes, kopia medų.
Taip pat paminėtina, kad veikia aštuonios ekologiškų produktų perdirbimo įmonės, penki natūraliosios produkcijos rinkėjai ir penkios įmonės, tiekiančios ekologinės gamybos pagalbines medžiagas - trąšas, pašarų priedus ir kt. ...

Rašto darbo duomenys
Tinklalapyje paskelbta2011-01-14
DalykasEkologijos referatas
KategorijaEkologija
TipasReferatai
Apimtis8 puslapiai 
Literatūros šaltiniai5
Dydis51.76 KB
Autoriuslbertik
Viso autoriaus darbų4 darbai
Metai2010 m
Klasė/kursas3
Mokytojas/Dėstytojasdr. Gintarė Zaborskienė
Švietimo institucijaLietuvos sveikatos mokslų universitetas
Failo pavadinimasMicrosoft Word Ekologiniu produktu gamintojai ir vartotojai [speros.lt].doc
 

Komentarai

Komentuoti

 

 
[El. paštas nebus skelbiamas]

 
 
  • Referatai
  • 8 puslapiai 
  • Lietuvos sveikatos mokslų universitetas / 3 Klasė/kursas
  • dr. Gintarė Zaborskienė
  • 2010 m
Ar šis darbas buvo naudingas?
Taip
Ne
0
0
Pasidalink su draugais
Pranešk apie klaidą